3 évvel ezelőtti
kirándulásunkkor Svájc nem csak a nézelődésről szólt, hanem természetesen a
kóstolásról is! Svájc híres mind a
csokijairól, mind a sajtjairól – nekünk mindkettőt sikerült kipróbálnunk. És ezt
nem is akárhogyan, hanem úgy, hogy meglátogattuk a gyárakat…
Most a Callier
csokigyárról szeretnék először mesélni Nektek, legközelebb pedig a sajtüzemről.
A csokigyár Broc faluban található, kb. 20 km-re a Genfi tótól. Hatalmas
épületegyüttes – természetesen csomó gyártósorral -, a múzeum viszont könnyen „kiszúrható”
benne, szép patinás kinézetével. Gyerekeknek a csokimúzeum ingyenes,
felnőtteknek is elfogadható a belépő ára. A jegyvásárlásnál el kell döntenünk a
vezetés nyelvét (sajnos magyar nincs, de így is érthető, élvezhető), majd
figyelni a – repülőtéri kijelzőtáblára hasonlító… - felírást a pontos
indulásról. Csoportokban engednek be bennünket, először a csoki történetét
mesélik el az indiánoktól, kakaóbabtól, a középkori spanyolokon át egészen
napjainkig. A „történelemóra” végén persze szóbakerül Callier is, hogyan is
hozta létre a gyárát. Ezután megnézhetjük – sőt megfoghatjuk, megszagolhatjuk –
a csokigyártás alapanyagait, pontosan elmagyarázzák, mit és hogyan csinálnak…
Ahogy haladunk, üvegfalon keresztül nézhetjük is a gyártósorokat. Majd a
vezetés végpontja (bár inkább csúcspontja :) ): a kóstolószoba következik! Egy nagy
teremben O alakban asztalokat állítottak fel, belül a dolgozók állnak, kívül
pedig a látogatók sétálnak körbe-körbe, és kóstolgatnak. Mindenki annyit eszik,
amennyit akar, és amennyi beléfér… El kell szomorítanom Benneteket, nem olyan
sok fér… (inni nem adnak!) A vezetés után – persze… - lehetőség nyílik
vásárlásra is a múzeum boltjában, illetve aki elfáradt, beülhet a helyi moziba,
ahol csokis filmeket, reklámokat játszanak… Aki viszont aktív – nálunk a
gyerekek voltak azok… - az épület melletti édességekből felépített (édesség
alakú játékokból álló) játszótéren égethetik el a kalóriákat.
Amit utólag fedeztem
fel: valahol a közelben van a Nestle-nek egy outlet boltja, ahol igen kedvező
áron lehet megvenni a csokikat… na majd legközelebb!
A tények:
François-Louis Cailler
volt az, aki 1819-ben magával hozta az első csokoládéreceptet Svájcba, és az ő
nevét viseli a cég. (Jelenleg a Nestlé-hez tartozik, de üzletileg teljesen független.)
Cailler volt az is, aki a világon először készített táblás csokit.
(szerkesztői megjegyzés: bocs a dátumért a fotókon, képtelen voltam levenni... :( )
a múzeum épülete
minden tapintható, szagolható, kóstolható
az egyik gyártósor
...és a kóstolható végeredmény :)
hát igen... itt annyi csokit ehetsz, amennyi belédfér
a múzeum shop
és végül a játszótér
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése