2018. január 1., hétfő

Cseresznye és a sajtüzem


Előző bejegyzésemben a svájci csokimúzeumról, most pedig a Gruyeres-i sajtgyárról szeretnék Nektek mesélni. A csokimúzeum után ugyan kissé jóllakva, de kíváncsian tértünk be ide…
Az épületbe belépve balra a shop és az étterem, rögtön szemben a pénztár, mögötte pedig a kiállítás látható. A belépőjeggyel együtt egy kis kóstolócsomagot is kaptunk, ezt csak később ettük meg. Szintén a pénztár mögött helyezkedik el az érlelőpincébe, ahol akár 7.000 guriga sajt is készül egyszerre. Az érlelés során többször is megfordítják a sajtokat (…automata csinálja), és bekenik sós vízzel.
A kiállítás rész, melyhez a főbb nyelveken audioguide is tartozik – és magyarul is! - nemcsak tárgyakat mutat be, hanem interaktív élményt nyújt. Cseresznye (ő egy boci) meséli el a történetét… (A sztori zanzásítva a következő. A sajtüzembe naponta kétszer 36 gazda hozza a friss tejet, a 800-1600 méter magasságon fekvő hegyi legelőkön finom, aromás füvet, gyógyfüveket legelő tehenektől. Egy tehén naponta 100 kg füvet legel és 85 l vizet iszik, majd ebből 25 l tejet ad. A sajtmesterek ebből készítenek napi 3-4 alkalommal, szezontól függően, összesen maximum 48 sajttömböt. Egy tömb átlagosan 35 kg súlyú, ehhez 400 l tejre van szükség.) A hegyi legelőkön legelésző tehenek kolompját hallgatva, a rétek vadvirágainak illatát beszippantva, tapintva, ízlelve minden át is élhetünk. A valódi gyártást is megtekinthetjük üvegablakokon keresztül, majd végül a sajtokat (megvásárlás után a shopban, vagy az étteremben) megkóstolva minden módon betelhetünk velük.

A tények:
Gruyères svájci település Fribourg kanton déli részén. Közel 2000, francia nyelvű lakosa van. A Saane völgyében elterülő középkori városka fontos turisztikai célpont, hírnevét öregbíti a helységből származó sajtfajta, a Gruyère is.


magyar audioguide is van...

sajtgyártás lépésről lépésre

így készül

ekkora (azaz kisgyereknyi :) ) egy guriga sajt

érlelés


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése