Előző bejegyzésemben a
svájci csokimúzeumról, most pedig a Gruyeres-i sajtgyárról szeretnék Nektek
mesélni. A csokimúzeum után ugyan kissé jóllakva, de kíváncsian tértünk be ide…
Az épületbe belépve
balra a shop és az étterem, rögtön szemben a pénztár, mögötte pedig a kiállítás
látható. A belépőjeggyel együtt egy kis kóstolócsomagot is kaptunk, ezt csak később
ettük meg. Szintén a pénztár mögött helyezkedik el az érlelőpincébe, ahol akár
7.000 guriga sajt is készül egyszerre. Az érlelés során többször is
megfordítják a sajtokat (…automata csinálja), és bekenik sós vízzel.
A kiállítás rész,
melyhez a főbb nyelveken audioguide is tartozik – és magyarul is! - nemcsak
tárgyakat mutat be, hanem interaktív élményt nyújt. Cseresznye (ő egy boci)
meséli el a történetét… (A sztori zanzásítva a következő. A sajtüzembe naponta
kétszer 36 gazda hozza a friss tejet, a 800-1600 méter magasságon fekvő hegyi
legelőkön finom, aromás füvet, gyógyfüveket legelő tehenektől. Egy tehén
naponta 100 kg füvet legel és 85 l vizet iszik, majd ebből 25 l tejet ad. A
sajtmesterek ebből készítenek napi 3-4 alkalommal, szezontól függően, összesen
maximum 48 sajttömböt. Egy tömb átlagosan 35 kg súlyú, ehhez 400 l tejre van
szükség.) A hegyi legelőkön legelésző tehenek kolompját hallgatva, a rétek
vadvirágainak illatát beszippantva, tapintva, ízlelve minden át is élhetünk. A
valódi gyártást is megtekinthetjük üvegablakokon keresztül, majd végül a sajtokat (megvásárlás után a
shopban, vagy az étteremben) megkóstolva minden módon betelhetünk velük.
A tények:
Gruyères svájci település Fribourg kanton déli részén. Közel 2000, francia nyelvű lakosa van. A Saane völgyében elterülő középkori városka fontos turisztikai célpont, hírnevét öregbíti a helységből származó sajtfajta, a Gruyère is.
magyar audioguide is van...
sajtgyártás lépésről lépésre
így készül
ekkora (azaz kisgyereknyi :) ) egy guriga sajt
érlelés
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése