2019. november 1., péntek

Velence kishúga (Chioggia)


Olasz nyaralásunk alatt több közeli helyre is ellátogattunk, ezekről szeretnék a következő blogbejegyzésekben mesélni…
Először Chioggiáról, ami egy elbűvölő kisváros Velencétől 25 km-re (na jó, kocsival van az közel 60 km is…). Mivel Rosolina Mare-ban nyaraltunk, és tőlünk Chioggia csupán egy köpésre volt, elhatároztuk, hogy elmegyünk a halpiacára. Chioggiáról olvastam jót is, rosszat is: egyrészt „Velence kishúga” (=mini Velence), másik oldalról pedig egy lepukkant hajdan szebb időket megélt olasz kisváros jellemzéseket. Mivel nem tudtuk mire számítsunk, kissé vegyes érzelmekkel indultunk neki.
Chioggiáról dióhéjban annyit érdemes tudni, hogy már az ókori görögök is éltek itt, a kora középkorban virágzó kalmár-köztársaság lett, de belekeveredett Velence és Genova háborújába – le is rombolták, utána már csak kisvárosként fejlődött tovább a nagyok árnyékában. Tény, hogy tényleg hasonlít Velencére, középen a fő csatorna a Canale Vena „folyik”, rajta kis hidak vezetnek át, a parton sok kis bárka áll, és rengeteg a sirály. A városközpontban több templom is látható, sok középkori. A chioggiaiak főleg halászatból élnek (…ezért a nők városának is nevezték, mert a férfiak állandóan a tengert járták). A központtól nem messze van a halpiac, hétfő kivételével minden nap nyitva tart. (Vasárnap nem dolgoznak a halászok, ezért nincs hétfőn piac…) Kicsit nagyobbra számítottam, de kétségtelenül rengeteg tengeri élőlényt árulnak benne.
Hogy nekem hogy tetszett Chioggia? Pozitívan csalódtam. Nem olyan kicsi, nem lepukkant… és megkaptam ugyanazt a mediterrán életérzést, amit úgy szeretek az olaszoknál!

A tények:
Az 54 ezer lakosú, 4 kis szigetre épült, festői Chioggiát "Velence kishúgaként" emlegetik. Ezt a jelzőt csatornáinak (a fő csatorna a Canale Vena), velencei építészeti jegyeinek, gondoláinak, kis hídjainak, és tipikus, szűk utcáinak köszönhetően érdemelte ki.

 kisember a kisvárosban


 jobbról a halpiac (ahol a sirályok sorakoznak)

 halpiac belülről



a városkapu (régi várfal maradványa)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése