2017. június 19., hétfő

Autóváros


Negyedik vakációs célpontnak most inkább a technika – pontosabban a autók – szerelmeseinek adnék egy ötletet. Voltatok már autóvárosban? Mert mi igen!

Habár mostanában sok problémája akadt a Volkswagennek, a márka mindenki számára ismerős... Nyugat-európai kirándulásunk alkalmával volt szerencsénk Wolfsburgba is eljutni, ahol az Autostadt (azaz az Autóváros) található. Ez a Volkswagen "központja"...
Wolfsburgba érkezvén inkább egy lepukkadt ipari várost láttunk, ami miatt vegyes érzelmekkel haladtunk tovább a parkhoz. Itt viszont meglepetés várt. Az Autóváros tényleg hatalmas és ultramodern! Már a parkoló is nagy, nekünk elég messze sikerült leállnunk a (Volkswagen :) ...) autónkkal, úgyhogy gyalogoltunk egy kicsit a főbejárathoz. A bejárat (központi épület) emeletes falán hatalmas kivetítőn persze a cég reklámjai futottak...a park szélénél pedig kis folyó csobogott, kacsákkal és gondosan nyírt fűvel. Minden olyan rendezett, "tüchtig" német volt... A családi belépő (2 felnőtt + 2 gyerek) 30 Euróba került - ez négyőnknek még elfogadható. (...Idén a családi jegy már 38 Euro, felnőtt 15, gyerek pedig 6 Euro...)
Először a hatalmas bejárati csarnok melletti "dühöngőbe" mentünk, ahol a gyerekek - és persze a felnőttek is... - kiélhették játékszenvedélyüket. Az emeleten számgéppel saját autót lehetett tervezni, majd ki is nyomtatni; quizeket játszani (németül...); szétvágott autók között bogarászni; ökolábnyomot mérni (...mert fontos a környezetvédelem a cégnek ...hmmm... a jelenleg is tomboló botrányt nem említik). A földszinten dodzsemek, kivetítős kisautók, emeletes mászóka várja a kicsiket. Órákig elvoltunk. Ugyanitt működik egy étterem is, ahol a gyerekeim saját pizzát süthettek (kaptak tésztát, amit kilapítottak és amire maguk rakosgatták rá a feltéteket, majd pár perc alatt kisütötték nekik) - finom lett.
Az épület előtt kis elektromos autókkal, valódi KRESZ-pályán - egy kb. fél órás (német nyelvű) oktatás után - jogosítványt szerezhettek a gyerekek. Mivel a kisebbik fiam még 3 éves (túl kicsi), a nagyobbik meg bátortalan a német miatt, ezt kihagytuk.
A parkban egyébként rengeteg szökőkút, szabadtéri játék és pihenőhely található, és mindenütt kedves, közvetlen a személyzet. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg... :) ...ugyanis beborult, hideg lett délutánra, de az egyik szökőkútnál nyakig vizesek lettek a fiúk. Megoldást kerestünk (váltás ruhánk persze nem volt...) A személyzet leirányított az alagsorba, ahol kaptunk Volkswagenes pólót a gyerekekre és száraz nacikat is. Otthagytuk a mi nedves ruháinkat, de kitöltöttünk egy (csomag)feladóvevényt a saját címünkre - mondták, hogy ha visszaküldjük a ruháikat, postafordultával küldik a miénket... Ja, és a "hostesektől" kaptunk átmenetileg esernyőt is, amit elmenetel előtt leadtunk. Meglepett ez a szervezettség...
Az épületek elszórva helyezkednek el ezen a hatalmas területen, legtöbb a cég által gyártott különböző autómárkákat mutatja be. Mi megnéztük a Porsche standját - igen látványos. (De van Skoda, Seat, Audi, stb. pavilon is.) Hátul áll a két, egyenként 48-48 m magas torony, amikben az új autókat tárolják. Úgy néznek ki, mint két kukoricacső... A kiírás szerint napi 500-700 kocsit adnak el, ez cirka évi 150.000... Mellé rakták a vevőközpontot, ahol elintézik a formaságokat, de van benne pl. egy kis szuvenírbolt.
Amit mi nem találtunk meg: a tesztvezetés helyszínét. Extrém körülmények között - segítővel - ki lehet próbálni a gyár kocsijait és persze a saját vezetési tudásunkat.


A tények:
Wolfsburg egy közel 100.000 fős ipari város Alsó-Szászországban (Észak-Németországban). Itt kezdték el 1938-ban a német tömegautó, a Volkswagen gyártását. A cég annyira felfejlődött, hogy 2000-ben egy 25 hektáros szabadidőparkot is létrehoztak, amiben interaktív kiállítás(ok) segítségével mutatják be az autók történetét, működését, sőt jövőjét. Az autóváros honlapja: https://www.autostadt.de/

 távolról...
bejárat

 játszótér

 mint a kukoricacsövek... itt tárolják az új autókat

 a legkisebbek is vezethetnek

...és a nagyobbak is szórakozhatnak

 egy autó szeletekben

 pizzasütés s.k.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése