2017. június 24., szombat

Óriásbarlang


Ebben a kánikulában mindenki próbál hűvösebb helyre menekülni… Fantasztikus választás – lenne… - a tengerpart, vagy valamelyik tó, de ha ez nem megoldható, javaslom a barlangokat. A „szomszédban”, Szlovéniában is van pár hatalmas belőlük, mi a postojnai cseppkőbarkangot látogattuk meg tavaly.
A bejáratnál többféle jegy közül választhatunk - érdemes a kombinált mellett dönteni (ez a közeli rablóvárba is belépő...) A barlang előtt számos árus, étterem telepedett meg, de az igazán érdekes rész a barlang múzeumnál kezdődik. Ezt a részt is a sziklában alakították ki, félhomályos és hideg... Bemutatja a barlang történetét, élővilágát. 100 éves felíratok a barlang falán, vakgőte és sok minden más van itt… Viszonylag kicsi, 10-20 perc alatt bejárható.
Magába a barlangba egy kisvasút visz be (kb 2 km hosszan, ez az Öreg-barlang), majd gyalogosan folytathatjuk az utat. A barlangban hűvös van, főleg nyáron érdemes egy melegítőt/kardigánt vinni magunkkal! A több km hosszú bejárható barlangrésznek különböző szakaszai (nevei) vannak: pl. Nagy-hegy (Kálvária), a Szép barlangok, Orosz híd, és a Koncertterem... gyönyörű és hatalmas cseppkövekkel díszített mindegyik. A séta végén szintén a kisvasút visz ki a barlangból - az egész túra 1-2 órát vesz igénybe. A végén lehet fotókat vásárolni, ami a kisvasút vonalán készült (...olyan mint a hullámvasutazás alatt készített fotók).

A tények:
A postojnai cseppkőbarlang Szlovéniában, Trieszt és Ljubljana között közel félúton található. Eddig 21 km hosszú szakaszát tárták fel, amiből közel 5 km látogatható.

 úton a bejárat felé

 a barlangmúzeum

 vakgőte (sötétben szeret lenni)

 száz éves felíratok

 a barlang bejárata

 itt indul a kisvasút





 igen, ilyen hatalmas!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése