2017. június 27., kedd

Rablóvár


Előző bejegyzésben írtam a postojnai cseppkőbarlangról, most szeretnék Nektek mesélni a mellette fekvő rablóvárról is. Szlovéniában, Trieszt és Ljubljana között félúton (...de mondhatom úgy is, hogy Nyugat-Magyarországtól kb. 300 km-re) van egy kis település, Predjama. Itt található egy különleges, sziklába vájt vár, amit volt szerencsénk nekünk is megtekinteni.
A várat 1274-ben kezdték építeni, de fénykorát a XVI. sz-ban érte el. Ekkor egy híres/hírhedt rabló-báró, Erasmus Lueger költözött ide. Ő a trieszti kormányzó fia volt, aki a legenda szerint harcba keveredett a Habsburgokkal, miután megölte a császári hadsereg vezérét, aki megsértette egy néhai barátja becsületét. III. Frigyes bosszújától tartva Erasmus, családjával együtt a predjamai erődítményben telepedett le. Hunyadi Mátyás magyar királlyal szövetkezve támadni kezdte a Habsburg településeket és városokat afféle helyi Robin Hoodként. A császáriak meg is ostromolták a várat - sok-sok éven keresztül sikertelenül... Ugyanis a várból titkos alagút vezetett ki a hegy másik oldalára, ahonnan élelmet és minden mást tudtak szerezni a várvédők. (Pl. megcsinálták azt, hogy a kiéhezett, fáradt habsburg támadóknak friss cseresznyét küldtek ki..) Viszont a császáriak lefizettek egy szolgát, aki jelzett, amikor Erasmus WC-n volt, és ekkor lebombázták a vár ezen részét...a báróval együtt. Az erődítmény elfoglalása után - szerencsére - újjáépítettek, és a XX. sz-ban múzeummá alakították...
A vár nagyon impozáns, érdekes, ahogy a hegy teljesen körülveszi... a gyerekek is élvezték a korhű környezetet, a viaszbábokat, a fegyvereket. A túra végén - természetesen... - van egy kis bolt, ahol helyi termékeket lehet vásárolni középkategóriás árakon. A vár alatt járat fut a "közeli" postojnai barlanghoz, sajnos ez korhatárhoz kötött, így a gyerekekkel nem mentünk be ide. Érdekelne, hogy aki járt itt, milyennek látta az alagutat!

A tények:
A Predjamai-vár egy 123 m magas függő sziklába épített "fészek", mely a Lokva-patak feletti nyílásba illeszkedik. Postojnatól 9 km-re, Budapesttől 524 km (Nagykanizsától pedig csak 320 km-re).




Erasmus így nézhetett ki...



 az elhíresült WC

 magyar nyelvű audioguide van!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése