2019. szeptember 2., hétfő

Hejhó, hejhó... bányába menni jó! (Schwazi ezüstbánya)


Az idei osztrák túránk másik érdekes látnivalója a schwazi ezüstbánya lett. Schwazi ezüstbánya - Minden bánya anyja… ezzel a szlogennel reklámozzák, és mint kiderült nem is ok nélkül.
Schwaz az 1500-as években Ausztria legjelentősebb bányászközpontja és Bécs után a második legnagyobb városa volt. A középkori Európa ezüstmetropolisa, anno Tirol legjelentősebb városa. Jelentős ezüst- és rézbányák működtek itt évszázadokkal ezelőtt, a világ ezüsttermelésének 85 %-a innen származott, legalább 10000 bányász dolgozott odalenn.
Jelenleg már nem folyik kitermelés, de a hely látogatható. A túra elején mindenki védőöltözéket kap (védőköpenyt és egy sisakot), ezután beülünk egy kisvasútba, ami bevisz egészen 800 méterre a hegy gyomrába. Az út befelé elég szűkös, Soma szinte be-beverte a fejét a pár perces vonatozás alatt… Ráadásul itt-ott csöpög a víz – teljesen érthető a védőruházat viselése. A vezetőnk (németül és angolul) mesélt a bányáról, a nagyobb sima falakra kivetített rövid filmeket a hely történetéről, a bányászok életéről. Láttuk a vízemelőművet – ezzel merték ki a rengeteg vizet a tárnákból; bányászeszközöket, ásványokat… Érdekes volt. Ráadásul nagyon tiszta odalenn a levegő, legkisebbünk útközben el is aludt. Somának nem volt elég, hogy figyelnie kellett a fejére, még Picurt is cipelhette…
A vezetés 90 perces, ebben bennevan a be- és kivonatozás is. A bánya bejárata előtt/mellett egy nagy ezüst(?) bika szobor áll, ott fotózkodtunk. A kirándulás végén, a védőfelszerelés leadása után – természetesen – az ezüst shopban kötöttünk ki. Vettem én is egy pici üvegben ezüst fóliát, legnagyobb gyermekünk egy gyűrűt, és hoztunk a nagyszülőknek is egy kis szuvenírt. A bányának saját honlapja van: www.silberbergwerk.at . 

A tények:
Schwaz város Ausztriában, Tirol tartományban, Innsbrucktól keletre. A közel 14000 lakosú városkában az ezüstbányán kívül barokk Miasszonyunk templom, Planetárium, Freundsberg vára is érdemes a megtekintésre.

 kisvasúttal a bányába - bátran és bizakodóan

 a friss levegő kiütötte a Picurt


 a vízi kerék



  a fiúk a bányában (nem) dolgoznak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése