2020. január 4., szombat

Orchideafarm (Ocean Orchids)


Folytatom a horvát-szlovén kirándulásunk történetét… SalajLand meglátogatása után, átvészelve egy hatalmas és bőséges horvát vacsorát + reggelit, másnap továbbindultunk Szlovéniába. A (horvát-szlovén–magyar) hármashatár közelében, Lendva mellett található Dobronak, és ennek a határában fekszik az Ocean Orchids. Ez Közép-Európa egyetlen orchideafarmja. 2003-ban jött az ötlet 2 helyi férfinek, hogy felhasználva az ottani geotermikus energiát (…hőforrást), létrehoznak egy orchideák nevelésére alkalmas virágüzemet. Sikeresek lettek, jelenleg 14.000 m2-nyi üvegházban évente 500.000 növényt termelnek. Az Ocean Orchids csak Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik (…magyar nagyáruházakból ismerhetjük őket), közel 160 félét nevelnek itt.
Megérkezéskor már látszott, hogy hatalmas a gyár… Mivel karácsony után jártunk, a bejárat két oldala kívülről (mű)orchideás dísszel volt bevonva, a bejáraton belül pedig élő orchideás karácsonyfát állítottak. Rögtön itt lehet jegyet és növényeket, kiegészítőket vásárolni is. A belépő felnőtteknek 5 Euro, ennek fele (2,5 Euro a boltban elkölthető). Egy kis kapu után máris a trópusi kertbe értünk (1500 m2-es pálmaház), ahol az orchideákon kívül mindenféle melegégövi növényt bemutatnak. Láttunk banánt virágozni, mimózát, vaníliát, papagájvirágot, kancsókát, mohákat… csak hogy néhányat említsek a cirka 400 fajból. Jó meleg van bent, de nem elviselhetetlen. A melegház „mögött” található a valódi orchidea-park, ide csak benézhettünk, ez nem látogatható. Megtudtam, hogy kb. 30 országba szállítanak – Magyarországra is… A növényeket nem itt nevelik magról, hanem 1 éves palántaként érkeznek meg (talán a Távol-Keletről?), és itt növesztik fel őket. A kék és lila orchideák tintásak, azaz a növények szárába beoltott festékanyagtól ilyen színűek. (Amikor újravirágoznak, már eredeti fehérek lesznek…) 2 hölgy végzi a növények festését, pár ezer virággal megküzdenek! Még egy érdekesség: idén karácsonyra az Ocean Orchids szállított növényeket a Vatikánba is. Nagyon szépek a virágok, látszik, hogy jól bánnak velük. A látogatásunk nem tartott sokáig, úgy 1 óra alatt végigjártuk a gyárat. Legalább mostmár tudom, honnan származnak a TESCOs növénykéim…

A tények:
Dobronak (Lendvavásárhely) főként magyarlakta 900 fős falu Szlovéniában. A Bakunaki tóról – ami gyógyító hatással bír – és az Ocean Orchids vállalatáról híres.


 a bejárat


 orchideás karácsonyfa



 mimóza - tényleg összezáródik érintésre


 a Vatikánba is szállítanak...


 vanília




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése