2017. október 18., szerda

Holland Velence

Holland kirándulásunk során – visszajövet a tengeralattjáróról… majd erről is mesélek! :) – megálltunk Giethoornban. Ezt a kis települést a „holland Velencének” is nevezik, mivel a faluban nincsenek autóutak, a házakat egyszerű kis gyalogutak és rengeteg csatorna köti össze. Valóban úgy kell elképzelni, mint egy mini Velencét, itt is csónakok és elektromos hajók („suttogó hajók”, mivel csendesek…) viszik a látogatókat.
A falut 1230-ban alapították a mediterrán vidékről menekülő ferences szerzetesek, akik itt telepedtek le. A mocsaras vidéken a tőzeg ásása közben rengeteg kecskeszarvat (hollandul geithoorns) találtak, innen ered a falu elnevezése... A csatornák kb. egy méter mélyek, melyeket a tőzeg ásása, szállítása miatt építettek ki. A sok kis szigeten ma is állnak még a régi rusztikus, nádfedeles házak, nagyon szépek.
Bár rettent jó fotótéma, számomra Giethoorn mégis kicsit csalódás volt. Egyértelműen látszik, hogy „kirakatfalu”, csupán a több millió turistának lett kialakítva, alig laknak itt a helyiek; és ráadásul jóval kisebb is, mint amekkorának elképzeltem. Mi kb. fél óra alatt bejártuk… Örülök, hogy láthattam, de ennyi idő elég volt rá.

A tények:
Giethoorn a Nationaal Park Weerribben-Wieden szélén fekszik, Steenwijk várostól kb. 5 kilométerre, dél-nyugatra. A mindössze 2500 fős falut "Holland Velencének" nevezik, ahol nincsenek autók, utak (kivéve kerékpárút),  ahol  7,5 km hosszú csatorna köti össze a falu házait.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése