2017. október 22., vasárnap

Tengeralattjárón


Ahogy megígértem, mesélek Nektek a holland Haditengerészeti múzeumról, illetve az ott található tengeralattjáróról. (Hollandiában szerettük volna megnézni az alkmaari sajtpiacot, de sajnos az nem jött össze… viszont elkalandoztunk arra, sőt Alkmaartól kissé északra, Den Helder városába is.) Itt található a Tengerészeti múzeum, fő attrakciójával a Tonhallal. A Tonhal (=Tonijn) egy tengeralattjáró, mely 1960-1992 között állt szolgálatban. Jelenleg „szárazon” van, és bárki belemászhat és megtekintheti. Mindig is sejtettem, hogy egy tengeralattjáró nem túl tágas, de így, hogy végigmentem rajta most már biztosan tudom... Hihetetlen lehet ilyen kis térben sok-sok embernek hónapokat eltölteni! Nagyon praktikus minden, az utolsó centiig kihasznált, de szinte összenyomnak a falak.
A tengeralattjáró után néztük meg a múzeumot… Rengeteg hajózási kellék, fegyver, makett, ruha van itt kiállítva, nagyon szép, de csupán a ’szokásos’ kiállításoknak megfelelő. Ami tetszett, hogy sok minden interaktív, megfogható, kipróbálható. A múzeum boltjában meg persze minden megvásárolható. Én sem bírtam ki, vettem Zazónak (legkisebb, akkor 1 éves fiamnak) egy holland királyi haditengerész body-t (tudom, giccses, de nagyon jól állt rajta a terepruha-minta…)
A szabad (kül)területen a Tonhalon kívül még 2 hajó: a Skorpió (XIX. sz-i, 4 hajós flotta része volt) és az Abraham Crijnssen (ez egy aknakereső hajó) szintén bejárható. Szerencsére szép időt fogtunk ki, nagyon jól esett sétálgatni.
Den Helderből a múzeumon kívül sokat nem láttunk, számomra egy csendes, vízparti kisvárosnak tűnt…

A tények:
Den Helder egy 50.000 lakosú város Észak-Holland tartományban. Itt található az északi-norvég félsziget legészakibb pontja. A város az ország fő haditengerészeti bázisának otthona. A haditengerészeti múzeum honlapja: http://www.marinemuseum.nl/de/

 a bejáratnál a Tonhal vár...

 ...a múzeum épületénél pedig ez



 még a kuka is torpedó alakú

 beszállás!






 Skorpió

Abraham Crijnssen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése