2017. október 1., vasárnap

Minden út Rómába vezet I.


Pont tavaly ilyenkor megjártuk Rómát…
A WizzAir-es repjegyeinket szerencsére olcsón megszereztük, nekünk az odaút – pedig nem is fogtunk ki akciót… - 18000 Ft/fő-be került. Ehhez képest egy egyszerű, de tiszta gépen 1 óra alatt Pestről Rómába értünk. Hogy is szokták mondani? A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve… minket pl. csupa jószándékból egymás mellé ültettek a gép hátuljába. Emiatt úgy éreztem magam, mint egyetemista koromban a távolsági zötykölődő buszokon – csak itt 11 km magasan.
A szállásunk viszont drága, de fantasztikus lett (150.000 Ft/4 fő/3 éj = 12500 Ft/fő/éj), igaz 2 utcányira szálltunk meg a Vatikántól, és az apartmanunkban akár 6-an is elfértünk volna. 3 hálószoba, 2 fürdő és egy konyha-ebédlő tartozott hozzá. Röviden: rettent jó helyen, tiszta és nagy szállás, kedves személyzet… (Residence Candia a neve)
Róma gyönyörű! Mi nem használtuk a tömegközlekedést, inkább gyalogoltunk. A hosszú hétvégén letudtuk a maratont (9 km csütörtökön + 12 km pénteken + 19 km szombaton = 40 km-t sétáltunk párom telefonja szerint, meg 1-2 km-t telefon nélkül is… ) Ami a legfurább, hogy ugyan elfáradtunk, de nem éreztük rosszul magunkat, sőt élveztük! Még a (11 éves) gyerek is bírta a sétát.
Csütörtök kora délután érkeztünk meg; lepakoltunk a szállodában, sétáltunk a Vatikánban. A Szent Péter tér hatalmas és zsúfolt - jó fotótéma volt. Érdekes, de a teret telepakolták székekkel, nem tudom, mire készültek… Még ott a jegyet megvettük a Vatikáni Múzeumba holnapra. A kisfiam 2 rekordot döntött aznap: életében először repült nagy gépen, és először járt körbe 1 nap alatt egy egész országot (Vatikánt kívülről körbesétáltuk). Vacsorázni pedig egy kis olasz étterembe tértünk be.
Pénteken Vatikáni Múzeum, Szt Péter Bazilika, Szt Péter tér és az Angyalvár várt ránk. A Vatikáni Múzeum elképesztő... 1 (egész) nap sem lenne elég rá - nekünk fél jutott. Hihetetlen tömény, mindenütt festmények, freskók és szobrok... a Sixtus kápolna viszont kicsit meglepett: jóval kisebb de magasabb, mint amire számítottam. A tömeg persze itt is fullasztó. Ezt követően átmentünk a Szent Péter Bazilikába, ez is impozáns, hatalmas. Lent magát a templomot, a pápák sírjait és a Pieta-t néztük meg, majd "odafenn" a toronyban a Vatikáni kerteket és Rómát csodáltuk. (A Vatikáni kertekbe bemenni külön engedély kell...) Az Angyalvár gyalogosan pár percre van a Szent Péter Bazilikától - állítólag a pápák titkos földalatti alagútja is összeköti a 2 épületet... Az Angyalvár szintén nagy, robosztus, de kissé szerényebb, mint a Vatikán. A Tevere folyik el mellette, sok szép híddal. A gyaloglás közben megejtettünk egy pizzázást és fagyizást… Hiába no, októberben 23 ˙C volt…

megérkezés Rómába

a Vatikáni múzeum bejárata


a Vatikáni múzeum belülről


a Szent Péter Bazilika belülről is hatalmas


Pieta

a bazilika kupolája

kilátás a bazilikából

szűk a feljárat :)

Vatikáni kertek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése