2017. október 30., hétfő

Delfinek és rozmárok között


Hollandiában a gyerekek kedvence egyértelműen a Dolfinarium (Delfinarium…) volt Harderwijk-ben.
Jó hűvös időt fogtunk ki a látogatásra, de így legalább a rozmárok és fókák között abszolút természetesen érezhettük magunkat… :)
A bejárat után – az ajándékboltot nem számítva… - a fókák medencéje következett. Naponta többször etetik is őket – kisebb show keretében -, nagyon látványosak és aranyosak.
Ahogy beljebb haladtunk, megnéztünk egy fedett rája simogatót, pár tengeri akváriummal. Innen több irányba is mehettünk… még a bejáratnál kaptunk egy „napirendet”, amin a különböző (állati) előadások pontos időpontjai szerepeltek. Mi a rozmár show-val indultunk. Európában igen kevés helyen láthatunk rozmárokat. Harderwijk jelenleg hat példány, két hím és négy nőstény otthona. A bemutató kezdetén az állatok két csoportba rendeződtek, és egy vetélkedő keretében különféle feladatokat oldottak meg. A legnagyobb hím, Nyikolaj csinálta a legtöbb trükköt – hatalmas volt! (…minden értelemben)
A rozmárok férőhelyének egyik oldala mentén, a Delfindelta középső részénél található épületen át jutottunk a föld alá mélyített bemutatóegységbe. Az itt kialakított étterem mentén egy 60 méter hosszú üvegfal húzódik, amelyen keresztül palackorrú delfinek és rozmárok káprázatos víz alatti birodalma tárul elénk.
Mellette pedig a Delfindeltában napi egy alkalommal látható a delfinek etetése és tréningje. A tengeri emlőspark legnépszerűbb lakói egyértelműen a palackorrú delfinek. A delfinállomány az intézmény két különböző pontján kerül bemutatásra: a nagyobbik csapatot jelentő tenyészállomány a Delfindeltának (Dolfijnendelta) nevezett mesterségesen kiépített lagúnában látható, míg kevesebb egyed a delfinshow-nak otthont adó kupolaépületben él. A kupolákban, különböző időpontokban, fóka és delfinshow-kat tartanak. A fókák – 2 fóka, 2 idomár… - egy hajótöröttes történetet adnak elő. Szöveg nélkül, érthetően, és tündérien. A végén még a kincset is megtalálják, ami nem más, mint a szeretet! A delfinek nagy medencéjénél a show-t már tökélyre fejlesztették… látványos hang, fény és mozgáselemmel kb. fél órás műsort láttunk.
Nem olcsó a belépő, ráadásul hideg volt… de akkor is úgy gondolom, hogy nagyon megérte ide eljönnünk. Mindenki jól szórakozott, egész napi programunk lett, és még ráadásul vettünk termo (hőtartó) bögréket is, amiket egész nap ingyen tölthettünk fel teával, kávéval.

A tények:
A Delfinárium 1965-ben nyitotta meg kapuit, majd 1968-69 között épült fel a delfinbemutatóknak otthont adó kupolaépület, az úgynevezett Dolfijndomijn. Ez Európa legnagyobb delfinkupolája, amfiteátrumszerű lelátója 2500 férőhellyel várja látogatóit a delfinbemutató megtekintésére. Megnyitása után az intézmény éves látogatottsága elérte az egy millió főt, és napjainkban is éves szinten 700-800 ezer fő között változik a látogatók száma, így a Dolfinarium Hollandia egyik legnagyobb turisztikai látványossága.

 oroszlánfókák

 több mint 800 kg!


 rájasimogató



 rozmár show


 Nyikoláj


 fóka show

 ...és kezdődik a delfin show


játszótér is van

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése