2017. november 15., szerda

Krisna-völgy


Párizs után térjünk újra haza egy kicsit….
Az egyik legkülönlegesebb hely, ahol idehaza jártam, a Krisna-völgy. Ez a terület Somogyvámos határában, Kaposvártól nem messze található. (A Balatontól kb. 30 km-re van…) Ez az a völgy, ahol a Krisna hívők felépítették a falujukat, és szabadon gyakorolják a vallásukat. Igazából egy nagy arborétum, rengeteg különleges növénnyel, tavacskákkal. A bejáratnál 2 nagy szobor-elefánt fogad, innen hosszú egyenes út fut a templomhoz, a falu központjához. Mi többször is jártunk itt, mindig nyáron, kánikulában. A templomban viszont kellemesen hűvös van, és megnyugtató csend. Ami megdöbbentő: a rengeteg szín – falakon festmények, mindenütt szobrok… -, az erős, de nem tolakodó illatok – füstölő, illatosítók, ételek…- a kellemes halk zene. Minden érzékszervünk igénybe volt véve. :) Ilyenek lehetnek India szép tiszta vidékei… Kaptunk egy kisérőt/idegenvezetőt (csoportosan járható be a templom), aki mesélt a vallásukról, életükről, és egyáltalán arról, hogy mit is látunk. Ezután beültünk ebédelni a szomszédos – vegetáriánus – étterembe… mindenkinek javaslom a rózsavizes limonádé megkóstolását! Isteni finom… a többi étel is nagyon jó, az itt dolgozók szintén kedvesek, csendesek. Összességében elmondhatom, hogy senki sem tolakodó, nem akarnak megtéríteni, boldogok, hogy mesélhetnek magukról, a céljaikról. Jó érzés itt lenni.
Amit mi nem láttunk – csak kívülről – az iskolájuk (rendes általános iskola), illetve a tehenészetük, biogazdaságuk. Számukra a tehén szent állat, és az itt lakók egyébként is vegetáriánusok.
Úgy jöttem el a völgyből, mint egy kellemes meditáció után… feltöltődve, boldogan. Mindenkinek csak ajánlani tudom.







1 megjegyzés:

  1. Idén újra voltunk, most a Krisna-völgyi búcsú alatt. :) Nem változott semmi, ugyanaz a béke és kedvesség fogadott, mint évekkel ezelőtt.

    VálaszTörlés