2017. november 11., szombat

Párizs tényleg megér egy misét II.


Tehát az Eiffel-torony, a Louvre és a Notre Dame… :) Párizsi kirándulásunk 1-1 napján elmentünk a franciák ikonikus épületeihez, most ezekről szeretnék mesélni.
Az Eiffel tornyot Gustave Eiffel mérnök építtette A 1889-es világkiállításra, 1930-ig a világ legmagasabb épülete volt. Csak nagyon röviden számszerűen róla: a torony összmagassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 24 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van. Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze, átmeneti jelleggel. Azóta is áll…) Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához. Feljutni rá kisebb tortúra, mi kb. fél-1 órát vártunk a jegyekért… Lehet lépcsőn és gyalog is megmászni, mi felfelé lifttel, lefelé pedig gyalog jöttünk. A tetején a kilátás tényleg csodás, az egész épület különleges, és bár csupa vas, mégsem merev, hideg az egész. Az első emeletén üvegpadló van, ahonnan – elméletileg - le lehet látni (58 m-t). Sajnos olyan poros, piszkos volt, hogy csak homályosan lehetett kivenni a lentieket… A torony körül hatalmas park terül el, természetesen dugig turistákkal.
A Louvre szintén hatalmas. Sajnos – 2 kisgyermekkel… - ide nem tudtunk bemenni, legalább 1 óra lett volna a sorbanállás a jegyért, és a tömeg fullasztó. Talán pár év múlva ezt bepótoljuk. Amúgy egy számolgatás szerint összesen 100 napig tartana minden egyes műalkotást 30 másodpercen át nézegetni. A Louvre előtt álló üvegpiramisokról megoszlanak a vélemények, nekünk tetszett!
És végül a Notre Dame! A Mi Asszonyunk (…ezt jelenti a neve) székesegyház Párizsban a kedvencem… itt is nagy a tömeg, de a templomba a beengedő rendszer gyors és precíz, csak pár percet vártunk. Ráadásul ingyenes… A székesegyházat 1163-ban kezdték építeni, ez 157 évig tartott, utána párszor még átépítették. A külsején lévő vízköpők szerintem nem félelmetesek, inkább nagyon jellegzetesek rá. A belseje hatalmas, szép és megnyugtató. Itt éreztem legjobban magam a francia fővárosban. És még Quasimodo történetét is elmeséltem a fiamnak…

A tények:
Párizs Franciaország fővárosa, több mint 2 millió lakossal (agglomerációjával együtt 12 millió!). A világban Párizs a legnépszerűbb úticél a turisták körében, évi több mint 30 millió látogatóval.

 az Eiffel-torony




 az üveg padló csak kicsit átlátszó

 ...a kilátás fentről viszont gyönyörű



 a Louvre piramisai


 Notre Dame




...és a modern Párizs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése