2017. november 4., szombat

Nekem a riviéra...


Monaco-ról már írtam júliusban… Akkor – a nyugat-európai körutunk egyik állomásaként – pár napot a francia riviérán (bár pontosabban ez olasz!) pihentünk egy Bordighera nevű kis városban. Korábban úgy képzeltem, hogy a riviéra a kőgazdagok nyaraló-területe, egyszerű halandó maximum átutazik rajta… Most, hogy mi is eltöltöttünk egy hetet itt a családdal, már egész más a véleményem. A táj, a falvak, városok tényleg luxust sugároznak, de az emberek ugyanolyan kedvesek és hétköznapiak, mint bárhol máshol.
Bordighera-ra véletlen akadtam rá… Elméletileg Avignon-ban szálltunk volna meg pár napra Párizsból lefelé jövet, de akkora vihar lett, hogy ezt az ötletet elvetettük. Hirtelen kellett új hely után néznem… A booking mint viszonylag olcsó és szabad szállást elsőre kidobta a Central Hotel-t Bordighera-ban – lefoglaltam. A hotelünk a vasútállomás mellett, a tengertől 100 méterre állt, mi a hetediken kaptunk apartmant. A város bár kicsi, de nyüzsgő, hangos, inkább olaszos mentalitású (Olaszországhoz tartozik…) A tengerpart kavicsos, nagyon rendezett. Mellette fut a Lungomare Argentina („Argentin sétány”) amit még anno Eva Peron adott át, innen a név. Bár első nap még itt is esős volt az idő, de utána igazi kánikula lett. Nagyon jókat fürödtünk, napoztunk; és jó kiindulópont lett Bordighera a közeli kirándulásainkhoz is.

A tények:
Bordighera a francia határtól 20 km-re, a Tengeri-Alpok lábainál fekszik, Imperiától 36 km-re. A település eredete az ókorra vezethető vissza. Valószínűleg a ligurok alapították, majd a rómaiak foglalták el. Nevének első írásos említése a 13. századból származik Burdigheta alakban, ami a bordiga szóból származik, amelynek jelentése tóparti nádas. Jelenleg közel 10000-en lakják.

 a Central Hotel...

 ...és a bejárata

egy kis szelfi a hotelben...


 kavicsos a tengerpart



kedvencünk, a 'Cozze' (talán így írják)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése