2017. november 18., szombat

Mit is csináljunk 5 ujjal?


Ausztriába viszonylag gyakran „átruccanunk” a családdal, a Dinó- és a Meseparkról már írtam is korábban… Most a Five fingers-ről és egy picit Hallstattról szeretnék mesélni.
Hallstattról rengeteg áradozó leírást találtam a neten, de meg kell mondanom, hogy nekem csalódás volt ez a kisváros. A vidék gyönyörű, tiszta, idilli, és a település is szépen illeszkedik a tájba – mégis az az érzésem volt végig, hogy ez csupán díszlet… Ezt az érzést erősítette az is, hogy a város egyetlen főutcából áll.  A házak mind tiszták, frissen festettek, kertjükben kertitörpékkel, az ablakokban rengeteg muskátlival, minden olyan szép. (Rengeteg gyönyörű helyen jártunk már, mindig is lenyűgözött a különlegesség, a szépség – de azok valódiak voltak.) Itt a sokezer turista mellett olyannak tűnt az egész, mintha Disneyland díszletei között mozognánk. Biztos nincs igazam, de 1-2 óra alatt végig ezt éreztem…
Hallstatt, pontosabban Obertaun mellett található Dachstein; és a ’Dachstein Welterbe’, másik nevén Krippenstein kabinos felvonó. Ez egy háromszakaszos kötélvasút, aminek a középső megállójánál van az óriás jégbarlang, illetve a Mamutbarlang (nem láttuk…), és a 3., legfelső megállójánál pedig az Öt ujj (= Five fingers… érdekes, németül nem mondják!). Ez egy öt-ágú kilátó egy 400 méteres szakadék felett, alakjáról kapta a nevét. Az ujjak mind kicsit másak… van képkeretes, ahol fotózkodni lehet a meseszép táj előtt; van messzelátós; van üvegaljú (le lehet látni rajta); van dobbantós, ha – megfelelő felszereléssel persze, de – le szeretnénk ugrani; és van egy kis lyukas, aminek a funkcióját ezidáig nem sikerült kitalálnunk…
Természetesen itt is sok a turista, de viszonylag hosszabb várakozás nélkül kipróbálhatók az ujjak. Annyit érdemes még tudni – amire mi is csak utólag jöttünk rá -, hogy odafenn jóval hidegebb van, mint a felvonó legalsó szintjén… tehát még nyáron is érdemes egy kis kardigánt felvinni. A felvonó végétől még egyébként is pár percet kutyagolni kell felfelé tovább, elég fárasztó tud lenni, pláne ha fázol is.

Tények:
Hallstatt egy felső-ausztriai barokk kisváros az Alpokban, a Hallstatti-tó partján. Neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik. Hallsattban található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A tó környékét és a települést az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

 Hallstatt



 úton a kilátóhoz


 így is le lehet menni

 5 ujj... a messzelátós

 ...a dobbantós

 ...az üvegaljú

 ...a képkeretes

 ...???

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése