2018. május 14., hétfő

Abaliget


Ebben a nagy nyári melegben jól esik picit hűvösebb helyekre menni, emiatt is esett a választásunk Abaligetre, egy rövid kirándulás téve az itteni barlangban.
Abaliget Pécstől nem messze található kis település, ahol már évszázadok óta tudják, hogy a hegy belseje titkokat rejt. :) A föld alatti járat felfedezése a helyi molnárnak köszönhető, aki néhány társával 1768-ban először merészkedett le a föld alá, hogy megnézze, miért csappant meg a malomkerekét hajtó víz mennyisége. A bejárati üregben pedig anno a falu plébánosa tartotta hűvösen a borát, innen a népies Pap lika elnevezés. A következő fontos lépéssel az ezerkilencszázas évek közepéig várni kellett, amikor Kevi László és Vass Béla expedíciója bejutott a 18 méter magasan fekvő Nagy-terembe. Innen vezet az út a barlang végéhez, a Pokol tornyába, ahonnan – bár számos kísérletet tettek, de az útban lévő tó és szifon miatt – (még) nem jutottak tovább. A látogatók először 1957-ben nézhették meg a barlangot, ekkor vezettek be villanyvilágítást, megépítették a járdákat, lépcsőket. A vezetőnk elmondta, hogy az elektromosság, a „modernizálás” miatt a barlang télen melegebb, mint a külvilág – sok állat beköltözik ilyenkor ide. Találtak már idebent rókát, kutyusokat, sőt még egy vidracsaládot is (akiket kilakoltattak, mert a behordott haluk kezdett megromlani…). Velük ellentétben a denevérek őshonosak itt, a barlang mellett (odakint) még egy Denevérmúzeumot is létrehoztak a bemutatásukra. A barlangtúra kb. fél-háromnegyed óráig tart, kell hozzá a kardigán/kabát és a vízálló cipő sem hátrány. A cseppkövek bár nem hatalmasak, de annál szebbek, és a végigcsordogáló patak még hangulatosabbá teszi a helyet. Érdemes megnézni! A barlang mellett csónakázó tó terül el, sok-sok kacsával (melyek etethetők…), és a közelben van Orfű, strandjaival, tavaival.

A tények: 
A barlang főága 466 méter hosszú, gyalogosan, utcai ruhában is bejárható. Van még három, nehezen járható mellékága is. Az állandó 12,6 fokos levegője és a magas 97%-os páratartalom gyógyhatású, 2000-ben nyilvánították gyógybarlangnak.



a bejárat... elég alacsony, de beljebb már magasabb :)


tájékoztató tábla





Denevérmúzeum

a csónakázótó




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése