2018. május 5., szombat

Horvát csoda (Plitvicei tavak)


Mostani horvát kirándulásunk fő oka az volt, hogy már 1-2 éve tervezgetjük a Plitvicei tavak meglátogatását… Épp ezért kihasználva a jó időt és a hosszú hétvégét, péntek délután nekiindultunk. Este Slunjban szálltunk meg, a tavaktól kb. 20-30 km-re. Slunj nagyon szép kisváros, tele patakkal és vízesésekkel, melyek a házak között is csörgedeznek. Nem meglepő módon sok itt a vízimalom… Ja, és amit mi ugyan nem találtunk meg, de a kelet-német Winnetou filmek nagy részét itt forgatták, ennek emlékei is láthatók a városban (pl. indián oszlopok, stb). Reggel mentünk tovább… kb. fél óra alatt Plitvicére értünk. Mivel a honlapjuk tökéletes, szeretném csak zanzásítva onnan kiemelni a tudnivalókat (forrás:  http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/plitvicei-tavak/ )
A Plitvicei tavak Horvátország egyik legszebb természeti képződménye. Helyileg Karlovactól 75 kilométerre délre fekszik egy hegyvidéki területen. A tórendszert tápláló Bijela rijeka (fehér folyó) és a Crna rijeka (fekete folyó) folyók víztömegével, sodrásával és erejével több ezer éven keresztül vájta ki, alakította ki a Plitvicei tavak jelenlegi formáját. A Plitvicei tavak, a tavakat körülvevő hegyek dolomit és mészkő egyvelegéből épül fel. Ahol a vízáramlat akadályba ütközött, ott alakultak ki a mai vízesések. A Plitvicei tavak tórendszer legmagasabb tava (Proscanski tó) 637 méteren található, míg a legalsó 503 méter magasan. A 134 méter szintkülönbségen csodálhatjuk meg a vízesések sorozatát.
12 tó alkotja a felső tórendszert (Prošćansko, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko, Malo, Vir, Galovac, Milino, Gradinsko, Veliki Burget és Kozjak). A legfelső tó a Prošćansko, melyet a Matica folyó táplál (őt pedig a Bijela és Crna folyók).  A felső tórendszer legszebb látnivalója a 20 méter magas Labudovac vízesés. Itt szinte mindenki megáll fényképezkedni. A Kozjak zárja a felső tórendszert.
A Plitvicei tavak látnivalói közül kétség kívül a Nagy vízesés a legimpozánsabb. Ez a vízesés Horvátország legmagasabb / legnagyobb vízesése. Magassága 78 méter. A Nagy vízesés nemcsak méterében de kialakulásában is eltér a többi vízeséstől: amíg a többi vízesést a tavak szintkülönbsége formálja, addig ez a Nagy vízesés a meredek mészkő sziklafalból kizúduló vízzuhatag által keletkezett. A Nagy vízesést tápláló folyó innen 3 kilométerre délre, a Prijeka kosa lábánál ered és itt csatlakozik a Plitvicei tavakhoz. A Nagy vízesés esőzésekkor és a tavaszi hóolvadáskor nyújtja a legszebb látványt. 
A tudósok a XIX. századtól foglalkoznak a Plitvicei tavakkal. A mai ismereteink szerint, közel 1300 növényfaj él ezen a kicsike területen. Főként a mohák és algák élnek nagy számban, de a nedves réteken különleges harangvirág, boglárka és orchidea fajok élnek meg. A Plitvicei tavak növényvilága annyira különleges, hogy a IUCN Vörös listáján is számon tartják. Az állatok közül a leghíresebb a barna medve, mely nem nagyon látogatja a turisták által birtokolt erdei utakat. Közel 350-féle lepke, 50 emlős, 20 denevérfaj és közel 200 madárfaj őshonos itt. A legszembetűnőbb állat a pisztráng. Majd minden fajtája megtalálható itt.
És amivel kiegészíteném: közlekedtünk hajóval, kis csuklósbusszal és természetesen gyalog! Mobilom szerint 14 km-t tettünk meg… Nem éreztük, hihetetlen szép és nyugalmat árasztó volt ez a hely. Most nem volt nagy tömeg; gondolom nyáron, főszezonban ez az egész már nem olyan békés. De mi szerencsések voltunk, csodálatos napot töltöttünk el a természetben…
Rengeteget fotóztam, csak egy "kis ízelítő" belőle... (a képekre kattintva nagyban is megnyílnak!)








































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése